Neurologie

Apps op deze pagina

Informatie en patiëntvoorlichting: Behandeling:
 3D Brain  Parkinson Oefeningen
 Brain MRI Atlas  Oefen App Beroerte
 Nerve Whiz  Physiotherapy Exercises
 Brain & Nervous System  Ubersense

 

3D Brain
3D Brain is een app waarmee je de anatomie, Fysiologie en pathologie in een 3D animatie van het brein kan bekijken. Daarnaast kunt u in de app voor elke anatomische structuur verwijzingen vinden naar recent gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek (reviews).3D Brain is ontwikkeld door het Cold Spring Harbor Laboratory, de app is zowel op android als op OIS verkrijgbaar. De app is gratis. Het is mogelijk om de app uit te breiden met een in-app aankoop van 89 cent.

 

Brain MRI Atlas
Met Brain MRI Atlas kan je een MRI scan (verdeeld over 31 aparte foto’s) van het brein bekijken. Hierbij worden anatomische structuren in het brein zichtbaar gemaakt met labels. Het is een gratis app die alleen beschikbaar is op IOS apparaten.

 

Nerve Whiz
Nerve Whiz geeft informatie over innervatie van innerveringsgebieden van zenuwen van de bovenste en onderste extremiteiten vanaf de locatie van uittreding uit de wervelkolom, in de plexus en in de perifere zenuwen. Je kunt op verschillende manieren opzoeken welke klachten ontstaan bij een laesie op bepaalde locaties van elke zenuw. Je kunt zoeken van klacht naar locatie van de laesie of andersom. Hierbij vind je informatie over dermatomen, spieren en reflexen die aangedaan kunnen zijn bij elke specifieke locatie van de laesie. Dit alles is op een erg overzichtelijke en eenvoudig te gebruiken manier verwerkt in de app. Nerve Whiz is een gratis app die zowel op Androis als op IOS apparaten beschikbaar is.

 

Brain and Nervous System (Visible Body)
Engelstalige anatomie atlas van het zenuwstelsel. Structuren kunnen opgezocht worden en er wordt informatie over de aangewezen structuur gegeven. De app is alleen verkrijgbaar voor IOS apparaten en kost 9,99 euro. Visible body heeft een groot aantal apps op het gebied van anatomie en fysiologie.

 

Parkinson Oefeningen
Parkinson Oefeningen is een app met korte fimlmpjes waarin oefeningen en tips worden gegeven voor Parkinson patiënten. De filmpjes geven tips over ADL handelingen, zoals lopen, opstaan en gaan zitten. Hierbij zijn ook tips voor het gebruik van cues. Daarnaast zijn er filmpjes met oefeningen (bijvoorbeeld voor lenigheid) voor Parkinson patiënten. In de app wordt geen medische taal gebruikt zodat de app makkelijk te gebruiken is voor patiënten. De app is gratis en verkrijgbaar voor Android en IOS.

 

Oefen app beroerte
De oefen app beroerte is ontwikkeld door de Hoogstraat Revalidatie en is bedoeld om mensen met een CVA te laten oefenen. In de app geef je aan in hoeverre je beperkt bent en hoe veel je wilt oefenen. De app selecteert vervolgens oefeningen die bij jouw situatie passen. Deze kan je nog wijzigen en zo maak je een persoonlijk oefenschema. Er is een filmpje van elke oefening waarin het doel en de uitvoering wordt uitgelegd. Op deze manier wordt de patiënt dagelijks door zijn oefenschema begeleid. Achteraf kan je terugzien op welke dagen er geoefend is en hoe lang er is geoefend per sessie. De app is erg makkelijk in gebruik en daardoor erg toegankelijk voor patiënten. De app is beschikbaar voor Android en IOS tablets en kost 4.49 euro.

 

Physiotherapy Exercises
In deze app staan een groot aantal oefeningen die gedaan kunnen worden door patiënten met een  dwarslaesie, CVA of traumatisch hersenletsel. Van elke oefening is een plaatje en een geschreven instructie. De oefeningen kunnen samengevoegd worden in een oefenschema. De oefeningen kunnen ook geselecteerd worden per aandoening of per grond motorische eigenschap. De app is voor IOS en Android apparaten beschikbaar en is gratis. De app is gemaakt voor de telefoon maar kan ook op een tablet gebruikt worden.

 

Ubersense
Met Ubersense kan je filmpjes maken en afspelen. Je kan de filmpjes vertraagd afspelen (1/2, 1/4  of 1/8 van de originele snelheid) en je kan aantekeningen maken en hoeken berekenen in het beeld. Dit maakt dat deze app erg geschikt is om te gebruiken bij ganganalyse en bewegingsanalyse. De app is erg eenvoudig te gebruiken en daardoor ook handig voor terugkoppeling naar de patiënt tijdens de behandeling. De app is gratis en beschikbaar voor Android en IOS tablets.